KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

RAZLIKA IZMEĐU ADSL-A I KABLOVSKOG INTERNETA


Objavljeno: 21.10.2017Iako smo već debelo zagazili u eru optičkih kablova I internet veze putem istih, većina nas zapravo ne živi na mestima gde uopšte postoji infrastruktura za optički internet, već većina naroda bira između asimetričnog DSL-a, u narodu poznatog kao ADSL I kablovskog interneta.

U današnjem članku IT KOMŠIJE ću ukratko pokušati da vam objasnim glavne razlike između ove dve tehnologije, kao I prednosti I mane svake od njih.

telefonski kabel
Telefonski kabel

Asimetrični DSL ili ADSL se prenosi preko telefonske linije. Ovaj pridev “asimetrični” dobio je zato što mu se brzine primanja I slanja podataka drastično razlikuju, pa tako recimo imate ADSL pakete od 10Mbps dolaznog saobraćaja(download), a 1Mbps odlaznog(upload). Pogodili ste, takođe postoji I simetrični DSL(SDSL) gde su ove dve brzine jednake, no takvi paketi su osetno skuplji I običanom narodu se uglavnom takvi paketi ni ne nude. Nekada davno, ako se sećate “Dial-up” interneta, on se isto prenosio preko telefonske mreže, ali niste mogli u isto vreme pričati na telefon I koristiti internet. Danas pak, kod ADSL-a je to moguće tako što se u samom telefonskom kablu telefonski signal prenosi u jednom opsegu frekvencija, dok se internet signal prenosi u istom tom kablu, ali u potpuno drugom spektru frekvencija I na taj način možete nesmetano koristiti I telefon I internet u isto vreme.

plan raspodele frekvencijskih opsega u telefonskom kablu
Plan raspodele frekvencijskih opsega u telefonskom kablu

Prednosti DSL-a u odnosu na kablovski internet su u tome što brzina iliti protok koji ide do vaše kuće ne zavisi od ostalih korisnika koji su dobijaju signal sa istog “čvorišta” I svaki korisnik ima svoj zagarantovani protok, dok kod kablovskog interneta vaša brzina protoka mnogo više varira jer zavisi od ostalih korisnika na čvorištu sa kog dobijate signal. Pa tako recimo ako ostali korisnici sa kojima delite protok istog čvorišta skidaju filmove, igrice itd. vama će brzina protoka pasti, jer je delite sa ostalima koji se u tom momentu “bahate”.

Prednosti kablovskog interneta pak su u tome što je maksimalna teoretska brzina protoka višestruko veća, pa I nije neka šteta ako brzina povremeno opadne(ako je to u granicama prihvatljivog). Takođe, vaša fizička lokacija u odnosu na čvorište igra mnogo manju ulogu kod kablovskog interneta, jer postoje takozvani “pojačavači” signala koji se postavljaju na linijama na mestima gde jačina signala u kablu opadne zbog fizičke razdaljine u odnosu na čvorište, dok kod DSL tehnologije to nije moguće I zbog toga korisnici koji su dalje od čvorišta dobijaju mnogo slabiji signal.

Voleo bih kada bih mogao da zaključim nešto iz ovoga što sam izneo, ali kao nekadašnji korisnik ADSL-a, a sadašnji korisnik kablovskog interneta, nisam siguran šta bih preporučio ljudima. ADSL je nekako i dalje jako skup u odnosu na ono što nudi. Veza mu jeste stabilnija, bar je meni bila u poređenju sa sadašnjim kablovskim internetom gde sam već navikao na periode kad je Internet neupotrebljiv, najčešće u kasnijim večernjim satima.
Podalite vaša iskustva sa mnom u komentarima.

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA

 Komentari:


Stefan 25.10.2017.
ADSL te ne obavezuje da plaćaš TV da bi imao net, kao kablovska. Zato dodaj na cenu kablovskog neta i cenu za TV (oko 1200 rsd) i dođeš na isto. A TV ne gledam pa bih tih 1200 bacao mesečno. ADSL jedino zahteva fiksnu liniju koja svakako treba, a i jeftinija je pretplata. Signal jeste stabilniji kod ADSL, nemam problema sa variranjem brzine.