KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

SOFTVERI ZA OSNOVNO ODRŽAVANJE RAČUNARA


Objavljeno: 24.02.2015Nasuprot prethodnim člancima koji su se bavili isključivo održavanjem harvera vašeg računara, danas ćemo malo progovoriti o programima iliti softveru koji treba koristiti u svrsi redovnog održavanja vašeg računara.

Odmah da napomenem da na ove teme postoje prilično glupave debate tipa ovaj program je bolji od ovog ili ovaj antivirus je bolji od onog, pa bih želeo odmah da se ogradim od učešća u takvoj debati, jer je to manje-više stvar ličnih preferencija. Primarni cilj današnjeg članka jeste da vam ukaže i definiše grupe softvera koje biste trebali koristiti u cilju održavanja računara, a ne hvaljenje jednog određenog softvera za određenu namenu, iako ću svakako predložiti neke koji su se po mom ličnom iskustvu pokazali kao najbolji.

Naveo bih tri grupe softvera za tri različite namene koje po mom mišljenju svako treba da koristi redovno.

  1. Softver za defragmentaciju hard diska

Fragmentacija ukratko predstavlja fenomen gde hard disk čuva delove fajlova nasumično po hard disku, pa onda pri pokretanju tih fajlova čiji su delovi rasejani po celom hard disku, magnetna glava mora da „šparta“ od jednog „fragmenta“ fajla do drugog kako bi očitala ceo fajl. Ovo predstavlja veliki problem i prilično usporava vaš računar.

fragmentacija
Slikoviti prikaz fragmentacije diska

Softver za defragmentaciju uređuje prostor na hard disku tako da se svi fragmenti(delovi) jednog fajla nalaze jedan do drugog i time znatno

skraćuje vreme koje je potrebno glavi da očita fajl koji želite da otvorite. Operativni sistem Windows ima u sebi ugrađen odličan softver za defragmentaciju „Disk Defragmenter“ na Windows-u XP i 7  ili „Defragment and Optimize Drives“ na Windows-u 8 i 8.1. Sve što treba da uradite nakon pokretanja ovog softvera jeste da sa liste izaberete željenu particiju koju želite da defragmentujete, zatim kliknete „Analyze disk“, sačekate da izanalizira procenat fragmentacije vaše particije i zatim kliknete „Defragment disk“. Takođe postoji opcija u ovom softveru da ga podesite na automatsko defragmentovanje na željeni vremenski period. Često je automatsko defragmentovanje već podešeno, što je idealan slučaj. Preporuka je da se defragmentovanje radi na svakih 10ak dana. Vlasnici SSD-ova nemaju potrebu za defragmentacijom, jer SSD nema pokretnu glavu koja fizički očitava podatke, te ima podjednako brz pristup svakom delu memorije(čipu).

 

  1. Antivirus i anti-malware softver

Priča o tome šta su virusi, a šta malveri komotno zaslužuje zaseban članak, pa se s toga ovde nećemo baviti time. Ukratko, potreban vam je i antivirus i antimalver softver. Što se antivirusa tiče, nikakve krekovane verzije nemojte uzimati u obzir jer će vam zadati više glavobolje nego što će te od njega imati koristi. Moja preporuka je besplatna verzija „Avast“ anti-virusa koja jako lepo odrađuje posao. Treba napomenuti da NIKAKO ne trebaju biti pokrenuta dva ili više antivirus softvera na vašem računaru jer dolazi do „konflikata“ u njihovom radu.

mb
Malware bytes logo

Besplatnu verziju „Avast-a“ možete preuzeti ovde: http://download.cnet.com/Avast-Free-Antivirus-2015/3000-2239_4-10019223.html?part=dl-85737&subj=dl&tag=button

S tim u vezi, antimalver softver ne treba biti podešen da konstantno skenira vaš računar u realnom vremenu, već ga pokrećite redovno ili po potrebi kada osetite da postoji problem u radu vašeg računara. „Malwarebytes“ je fenomenalan, besplatan antimalver program koji preporučujem da pokrećete svakih desetak dana u  cilju skeniranja računara od neželjenog sadržaja koji se uglavnom „prikači“ zajedno za željenim sadržajem koji instalirate. „Malwarebytes“ možete preuzeti na ovom linku: https://www.malwarebytes.org/mwb-download/

NAPOMENA! Ni jedan antivirus vas neće zaštititi ukoliko nepažljivo koristite internet, stoga pamet u glavu po pitanju raznih reklama, banera, sajtova za odrasle itd.

avast
Avast logo
  1. CCleaner

Programi poput CCleaner-a koji vam objedinjuju razne stvari vezane za „čišćenje“ „nepotrebnih“ stvari od banalne deinstalacije programa do analize i brisanja privremenih internet fajlova i prepravke registara. Ovakvi programi zapravo mogu biti mač sa dve oštrice i ne preporučujem da ih često pokrećete, te bi dovoljno bi bilo jednom mesečno. Zašto?
Svi ti privremeni internet fajlovi, kolačići, keš memorija itd. postoje tu sa razlogom. Razlog je taj da bi računar pamtio koje ste vi sve sajtove posećivali i time brže učitavao stranice, pamtio vašu email adresu da ne morate da je unosite iznova na često posećenim stranicama itd. No, posle nekog vremena,  ovih privremenih fajlova bude previše i onda oni zapravo usporavaju vaš računar, pa ih se treba otarasiti. Tu će vam pomoći programi poput CCleaner-a koji sam po sebi ima još dosta opcija koje nisam naveo, pa vam savetujem da ga probate, no ponavljam da nemate potrebu da ga koristite često.
CCleaner je takođe besplatan i možete ga preuzeti ovde https://www.piriform.com/ccleaner/download.

To bi ukratko bilo to što se tiče softvera za održavanje vašeg računara.

Svaki predlog, saveti, ideje i komentari su poželjni.

Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku! https://www.facebook.com/itkomsija?fref=ts 

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

 

 Komentari: