KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

ŠTA JE SLI/CROSSFIRE?


Objavljeno: 14.08.2015Neko vreme sam zapravo razmišljao da li uopšte da pišem na ovu temu, jer nisam bio siguran kolika će biti zainteresovanost za ovu temu, ali s obzirom da sam predlog za ovu temu dobio od jednog čitaoca, red bi bio da krenem pomalo da vam ispunjavam želje.

Ukratko, u današnjem članku IT KOMŠIJE pokušaću da vam objasnim šta su zapravo SLI i CrossFire tehnologije, krucijalne razlike između njih, i njihov idejni smisao.
SLI i CrossFire tehnologije su tehnologije koje omogućavaju da u vaš računar stavite dve, tri ili četiri grafičke kartice sa ciljem poboljšanja grafičkih performansi u igrama i razvojnim alatima za teoretski dva, tri ili četiri puta(što u praksi gotovo nikad nije tako).
SLI je razvila nVidia i stoga se ova tehnologija odnosi isključivo na nVidia grafičke kartice, a CrossFire je kasnije razvijen po uzoru na SLI od strane ATI-ja, danas AMD-a. Dakle obe tehnologije rade potpuno istu stvar tj. omogućavaju povezivanja više grafičkih kartica u vašem računaru, s tim što se SLI odnosi na nVidia grafičke čipove, a CrossFire na AMD-ove.

U oba slučaja grafičke kartice se međusobno povezuju flet kablićem koji se još naziva i bridge(most).

crossfire

Crossfire bridge

sli
SLI bridge

Iako rade potpuno istu stvar i njihova suština je potpuno ista, postoje krucijalne razlike između ove dve tehnologije. Krenimo redom.

  1. nVidia SLI tehnologija je skuplja za implementiranje – Da biste koristili bilo koju od ove dve tehnologije i uparili dve ili više grafičkih kartica u vašem računaru, vaša matična ploča mora da podržava SLI odnosno CrossFire da biste mogli to izvesti. U slučaju nVidia SLI tehnologije, proizvođač matične ploče mora da plati nVidia-ji određenu taksu za implementiranje njihove tehnologije na svojoj matičnoj ploči, te su automatski matične ploče koje podržavaju nVidia SLI dosta skuplje. CrossFire pak, možete pronaći na veoma jeftinim pločama, jer AMD ne potražuje od proizvođača matičnih ploča nikakvu nadoknadu za implementiranje njihove CrossFire tehnologije.
  2. nVidia je striktnija po pitanju toga koje kartice možete uparivati – Dok vam AMD CrossFire dozvoljava da uparujete potpuno različite grafičke kartice, potpuno različitih proizvođača sa različitim količinama memorije sve dok su grafički čipovi bazirani na ISTOJ ARHITEKTURI, nVidia vam od fleksibilnosti po tom pitanju dozvoljava samo da mešate proizvođače, dok grafički čipovi MORAJU biti isti i kartica MORA imati istu količinu memorije. Pa tako kod AMD-a bez problema možete upariti Asus Radeon 7970 3GB RAM memorije sa na primer Gigabyte Radeon R9 270x 2GB RAM memorije, jer su ova dva grafička čipa bazirana na ISTOJ ARHITEKTURI. Kod nVidia kartica, to nije slučaj. Kartice koje uparujete u SLI moraju biti iste, sa istom količinom memorije, ali ne i istog proizvođača. S toga recimo možete upariti Asus GeForce GTX 970 4GB RAM-a i EVGA GeForce GTX 970 4GB RAM-a, ali ne i GTX 960 iako je ona bazirana na potpuno istoj arhitekturi kao i GTX 970.
  3. AMD hibridni CrossFire – Ova tehnologija omogućava da vaša AMD grafička kartica radi u hibridnom CrossFire režimu ukoliko imate neki od AMD APU procesora koji integriše i procesor i grafiči čip u jednom čipu i tako omogućite da vaša zasebna grafička kartica radi u „tandemu“ sa grafičim delom vašeg APU procesora i tako znatno poboljšate performanse u igrama. nVidia ne poseduje sličnu tehnologiju.
  4. Buduće AMD CrossFire konfiguracije neće imati potrebu za brigde kablićem koji povezuje dve kartice – Već sada, Radeon R9 290 kartice se povezuju bez CrossFire bridge kablića, već čitava komunikacija između dve ili više kartica se obavlja putem PCI-Express magistrale. Ovo doprinosi bržoj komunikaciji između kartica, a uklanjanje kablića za povezivanje svakako doprinosi i lepšem izgledu PC konfiguracije. Očekujem da će i nVidia u budućnosti razviti sličnu tehnologiju, ali je trenutno nemaju ni u najavi.
crossfire
AMD CrossFire konfiguracija sa dve grafičke kartice
sli
nVidia SLI konfiguracija sa dve grafičke kartice

Pre nego što izvedem zaključak o svemu rečenom, treba napomenuti par veoma bitnih činjenica vezanih za ove tehnologije višestrukih grafičkih kartica koje sam primetio da dobar deo ljudi koji je generalno upućen u sve ovo, ne zna.

  1. Stavljanjem dve grafičke kartice u vaš sistem nećete duplirati količinu RAM memorije koja je dostupna grafičkim karticama – Dakle ukoliko stavite u SLI ili CrossFire na primer dve kartice koje poseduju po 2GB RAM memorije, vaš računar će i dalje imati 2GB RAM memorije koja je dostupna grafičkim karticama, s tim što će se podaci smešteni u tu memoriju daleko brže obrađivati(teoretski duplo brže), a to će direktno rezultovati boljim grafičkim performansama vašeg računara u igrama.
  2. Dodavanjem dve ili više grafičke kartice u vaš sistem znatno povećavate potrošnju energije i emitovanje toplote unutar kućišta – S tim u vezi, ukoliko se odlučite za ovako nešto, uverite se da imate adekvatno napajanje koje je u stanju da „pogura“ vašu SLI ili CrossFire konfiguraciju. Znatno zagrevanje kućišta je neminovno, pa biste tako trebali imati kućište sa dobrim protokom vazduha i dobrim ventilatorima, što iziskuje dodatne troškove. Poboljšanje performansi u igrama je neproporcionalno u odnosu na dodatnu potrošnju energije izazvanom SLI i CrossFire konfiguracijama. Drugim rečima, dve grafičke kartice će zahtevati duplo više energije i duplo više doplote će emitovati, ali nećete dobiti duplo bolje performanse u igrama.
  3. Pojedine igre neće imati nikakvog benefita od SLI i CrossFire konfiguracija – Da biste imali ikakvog benefita od svega ovoga, proizvođači igara moraju igru kreirati tako da je ona u stanju da iskoristi resurse vaše SLI ili CrossFire konfiguracije, pa se tako nemojte iznenaditi ukoliko odlučite da odrešite kesu i na kraju se razočarate. Takođe, nećete u svim igrama videti isto poboljšanje performansi. Negde će to biti veće, negde manje, opet u zavisnosti od toga kako je igra kreirana.

Sve u svemu, ovo je prilično skup sport. Kompletna infrastruktura oko SLI ili CrossFire grafičkih konfiguracija u vidu matične ploče, napajanja, kućišta mora biti vrhunska ukoliko se odlučite na ovako nešto, a pitanje je da li se to sve isplati kada se uzme u obzir koliko ćete poboljšanje u igrama dobiti.

Moja preporuka je uvek da u svom računaru imate JEDNU, ali moćnu grafičku karticu.

Nadam se da vam je članak bio od koristi i da sam vam razjasnio neke nejasnoće. Ukoliko imate pitanja, slobodno ih postavite ovde ili na fejsbuk stranici.
Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku!https://www.facebook.com/itkomsija

Pratite IT KOMŠIJU na tviteru! https://twitter.com/itkomsija

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

 

 

 Komentari: