KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

ŠTA OČEKIVATI OD OSME GENERACIJE KONZOLA? – PS4/XBOX ONE


Objavljeno: 09.11.2015U novembru 2013. godine, Microsoft i Sony su na trižište izbacili svoju novu generaciju konzola tj. Playstation 4 i Xbox One. Podstaknut njihovim mogućnostima odnosno nemogućnostima koje su pokazale za ove dve godine postojanja, odlučio sam da napišem članak na ovu temu koji će biti malo filozofske prirode gde bih dao svoje lične prognoze vezane za to šta možemo očekivati od ove generacije konzola tj. koliko će one uopšte da traju i kakvo će nam iskustvo pružiti za vreme svog “mandata” . No, činjenica koja me je u najmanju ruku neprijatno iznenadila i koja me je zapravo navela na razmišljanje na ovu temu jeste da Microsoft-ov XBox One “tera” novi “Starwars Battlefront” u neverovatnoj 720p rezoluciji. 720p!!! Ovo je bio standard pre više od deset godina! U 2015. godini kada 4k displeji postaju pristupačni prosečnom čoveku(ne u Srbiji naravno), vi imate novu konzolu koja je u stanju da “potera” nove naslove u rezoluciji koja je toliko inferiorna za doba u kome živimo, da je sramota dalje diskutovati o tome. Stoga, postavlja se logično pitanje da li će i ova generacija konzola živeti čitavih osam godina poput prethodnih? Elem, da biste razumeli koliko je ova generacija konzola u problemu po pitanju hardvera koji se nalazi unutra, trebalo bi malo da konstatujemo kako je sve to izgledalo u prošlosti nekih 20 godina u nazad, pa do danas.

U momentima kada su prethodne generacije konzola izlazile na trižište poput Playstation 1, Playstation 2, Playstation 3, njihov hardver je bio u samom vrhu onoga što je tadašnja industrija mogla da ponudi, takoreći, bile su „poslednji vrisak tehnologije“, potrošačke tehnologije naravno. U to doba niste mogli kupiti PC računar ni blizu takvih hardverskih performansi kakve su nudile tadašnje konzole, niti je PC gejming bio razvijen kao danas, naročito u doba Playstation 1 i Playstation 2 konzola. Sa takvim hardverom u pređašnjim generacijama konzola koji je bio na samom vrhu tadašnje ponude, moglo se očekivati da vek trajanja tih konzola bude i čitavu deceniju. Takođe, arhitektura procesora na konzolama prethodnih generacija je uglavnom bila neuobičajena i programeri igara su morali vremenom da uče kako što bolje da iskoriste dati hardver, što je rezultiralo sve boljim igrama na toj platformi kako je vreme odmicalo. Ovo je posebno očigledno u slučaju Playstation 3 konzole koja je svojim moćnim, ali izuzetno komplikovanim Cell Broadband Engine procesorom zadavala glavobolje ljudima koji su razvijali igre za pomenutu konzolu. Međutim, kako je vreme odmicalo i programeri postajali sve veštiji u korišćenju ove arhitekture procesora, igre su postajale sve bolje i bolje, pa tako treba pomenuti neke od dragulja industrije igara sa Playstation 3 konzole poput „The Last Of Us“ i „Uncharted“. Ove igre su upravo primer kako je razvijanje igara vremenom postajalo sve lakše na prethodnim generacijama konzola i njihovom veoma specifičnom hardveru, pa smo ranije uvek sa vremenom očekivali sve bolje igre u grafičkom i svakom drugom smislu. Danas međutim to nije slučaj.

Playstation 4 i XBox One dele istu x86 arhitekturu na kojoj je bazirana ogromna većina procesora PC računara, dakle, ljudi koji razvijaju igre su u startu znali sa čim imaju posla. Hardver ovih konzola ne predstavlja nikakav novitet ljudima koji se bave razvojem igara. Ukratko, Playstation 4 i Xbox One su suštinski optimizovani PC računari. S tim u vezi, po mom mišljenju, ne možemo očekivati značajno poboljšanje performansi igara na ovim konzolama kako vreme prolazi. Verujem da ako XBox One sada nije u stanju da pokrene grafički zahtevnije igre poput pomenutog „Starwars Battlefront“u rezoluciji većoj od 720p, neće biti u stanju ni za par godina. Treba napomenuti da se znatno manji broj igara na XBox One konzoli pokreće u 1080p(full HD) rezoluciji, nego na Playstation 4. Ovim bih vas uveo u kratak osvrt na suštinske razlike između ove dve konzole.

Grubo poređenje arhitekture APU jezgara

Kao što već rekoh, Playstation 4 jeste, de facto, moćnija konzola ove generacije. Iako poseduju isti APU čip koji u sebi integriše i grafička jezgra i procesorska jezgra, Playstation 4 svoju superiornost prvenstveno treba da prepiše tome što u odnosu na XBox One zapravo poseduje više grafičkih jezgara u samom APU čipu. Da budemo precizni, 50% više. Dalje, Playstation 4 ima 8 ACE(Asychronous Compute Engines) jedinica, dok XBox One ima samo 2. ACE ukratko reguliše tok obrade podataka na grafičkim jezgrima i stara se o tome da grafička jezgra rade što efikasnije tj. da što više podataka obrađuju u isto vreme. Pored svega ovoga, Playstation 4 koristi NEUPOREDIVO bržu GDDR5 memoriju kao zajedničku memoriju koju dele grafika i procesor, dok XBox One koristi inferiorni DDR3.

Iako superioran u odnosu na XBox One, ni on nije zablistao za ove dve godine. Sve ove prednosti su zanemarljive kad uzmete u obzir da je Playstation 4 na dan kada je izašao 2013. godine, hardverski bio poput nekog mediokritetskog računara od nekih 600e za razliku od prethodnih generacija konzola koje su predstavljale sam vrh potrošačkog hardvera tog doba.

Sledeća interesantna stvar koja se dogodila pre par nedelja vezana za ovu temu jeste da je zamenik predsednika SCE(Sony Computer Entertainment) korporacije Masayasu Ito na jednom intervjuu rekao da kompanija Sony razmatra mogućnost lansiranja na trižište moćinije verzije Playstation 4 konzole. Ništa od ovih navoda nije definitivno, već se samo razmatra i razmišlja o tom potezu. Ovim se potvrđuju moje tvrdnje da hardver ove generacije konzola ipak nije dovoljno moćan da proživi po deset godina poput prethodnih. Ne verujem da će Sony uraditi ovako nešto jer mislim da bi to podelilo igrački živalj veran ovoj korporaciji i samo bi donelo komplikacije i konfuzije.

Bilo kako bilo, moje prognoze su da za maksimalno tri godine možemo očekivati novu, devetu generaciju konzola, jer kako trenutno stvari stoje full HD rezolucija je za ovu generaciju jedva dostižan cilj u vremenu kada smo već debelo zagazili u 4k gejming.


Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.Komentari: