KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

ZAMENA PASTE NA PROCESORU


Objavljeno: 16.02.2015Zamena termalne paste na procesoru svakako spada u osnovne stvari vezane za održavanje vašeg računara. Međutim, iz iskustva znam da mnogi ljudi ne znaju da je zamena paste posle određenog vremena neophodna i da kuliranje ovog problema može dovesti u najboljem slučaju do drastičnog pada performansi vašeg računara usled neadekvatnog transfera toplote sa procesora na hladnjak.

Šta je termalna pasta i čemu služi?

Termalna pasta je neprovodno, nekapacitivno, jedinjenje velike termalne provodnosti. Stavlja se između procesora i hladnjaka u cilju efikasnijeg transfera toplote sa procesorskog čipa na hladnjak. Vremenom se ovo jedinjenje stvrdne i drastično izgubi svoju termalnu provodnost što dovodi do većeg zagrevanja procesora, a kada to zagrevanje dostigne određenu granicu, pad performansi računara je neminovan. U ekstremnim situacijama računar se sam gasi kako bi sprečio „kuvanje“ procesora. Benefiti zamene paste su višestruki: niža temperatura procesora(osigurava stabilniji rad procesora), tiši ventilator hladnjaka, duži vek trajanja procesora itd... Po mojim iskustvima, pastu treba menjati jednom godišnje ukoliko su jeftinije paste u pitanju ili jednom u 2-3 godine ukoliko se stave neke od vrhunskih pasti. U današnjem članku IT KOMŠIJE ću pokušati što bolje, koliko je to moguće pisanim rečima, objasniti kako da sami zamenite termalnu pastu na vašem desktop računaru, jer je krajnje banalan proces u pitanju.

  1. Prva stvar koju trebate da uradite jeste da isključite ventilator vašeg hladnjaka sa matične ploče. Dakle jednostavno             isključite kabel koji ide sa vašeg ventilatora na konektor na matičnoj ploči. Konektor na ploči je uglavnom označen sa           CPU_FAN, ima 4 pina(iglice) i izgleda ovako:
CPU_fan konektor
  1. Nakon toga potrebno je da skinete hladnjak zajedno sa ventilatorom sa vašeg proceosora. Verujem da većina naroda kod nas ima fabričke hladnjake Intel-a ili AMD-a, a princip njihovog kačenja na ploču se nije menjao sigurno čitavu deceniju.

-Kod Intel-a imamo  4  takozvane „žabice“ na krajevima hladnjaka koje trebamo okrenuti u smeru na koji pokazuje strelica na svakoj „žabici“ i nakon toga jednostavno odvojite hladnjak sa procesora. Možda odvajanje bude išlo malo teže ukoliko je pasta jako zapekla. To izgleda ovako:

cpu_fan
Hladnjak sa ventilatorom INTEL(CPU fan)

- Kod AMD-a postoje dve metalne  „zakačaljke“ koje su zakačene na plastični nosač hladnjaka koji je fiksiran na matičnu ploču. Iznad jedne od tih „zakačaljki“ postoji ručica kojom se otpuste odnosno zatežu „zakačaljke“. Dakle, prvo se otpusti ručica, a zatim se „zakačaljke“, prvo jedna, pa druga otkače sa plastičnog nosača hladnjaka fiksiranog za ploču. Nakon što ste obe „zakačaljke“ otkačili sa plastičnog nosača na matičnoj ploči, jednostavno odvojite ceo hladnjak sa procesora. Možda odvajanje bude išlo malo teže ukoliko je pasta jako zapekla. To izgleda ovako:

amd cpu fan
Hladnjak sa ventilatorom AMD(CPU fan)

    3. Nakon što ste uspešno odvojili vaš hladnjak sa procesora, potrebno je dobro očistiti procesor i donji deo hladnjaka od stare paste koja se najverovatnije skorila. Ove površine je najbolje očistiti 90% ili 70% medicinskim alkoholom. Alkohol nanesite na krpicu ili čačkalicu za uši, nikako direktno na procesor, pa njome obrišite staru pastu sa procesora i hladnjaka. Pogledajte kako izgleda stara, skorela termalna pasta na procesoru.

cpu paste
Stara termalna pasta

    4. Sledeći korak jeste nanošenje nove paste. Moja preporuka su paste „Arctic MX-4“ ili „Arctic Silver 5“, no bilo koja jeftinija će odraditi posao neko vreme. Oko pravilnog nanošenja postoje razne kontraverze vezane za metod nanošenja. Zapravo, pravilan metod zavisi od paste koju koristite, no da ne komplikujem. Manje – više svi metodi daju slične rezultate.
Na sredinu procesora nanesite paste veličine zrna graška, dakle veoma malo i tu se priča oko nanošenja završava.

new thermal paste
Nova termalna pasta
  1. Vratite hladnjak na procesor na koji je nanešena nova pasta i ona će se sama razmazati pod pritiskom hladnjaka. Kod Intel-a samo pritisnite „žabice“ nazad u svoje rupe, dok kod AMD-a zakačite prvo jednu „zakačaljku“ za plastični nosač na ploči, pa drugu, i na kraju vratite ručicu u početan položaj kako bi se hladnjak adekvatno pričvrstio za procesor.
  1. Priključite četvoropinski kabel ventilatora nazad u svoj konektor na matičnoj ploči, najčešće označen sa CPU_FAN.

Trudio sam se da vam što detaljnije objasnim kako da sami ovo izvedete, iako je to pisanim rečima prilično teško. Treba napomenuti da ukoliko posedujete neke od ozbiljnijih ne-fabričkih hladnjaka za procesor, savet oko skidanja i vraćanja potražite u njegovom uputstvu na internetu.

Slobodno postavljajte pitanja ukoliko vam pojedini detalji nisu jasni.

Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku! https://www.facebook.com/itkomsija?fref=ts

Pišite mi vaše savete na itkomsija@hotmail.com

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

 

 

 

 

 Komentari: