KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

Recenzije


MACBOOK AIR 13'' 2015 – RECENZIJA

MACBOOK AIR 13'' 2015 – RECENZIJA

Kao i većina sirotinje u Srbiji, nisam odrastao uz Apple računare niti mi je bilo jasno koja bi budala dala tolike novce za hardverski osrednju mašinu na čijoj poleđini sija jabukica, dok pre nekih 6,7 meseci nisam kupio MacBook Air 13'' 2015 da probam. U ovoj recenziji ću pokušati da vas ne ubijam u pojam glupavim konstatacijama koje su vidljive na slikama i u specifikacijama, već ću pokušati da prokomentarišem stvari suštinski interesuju korisnika pre nego što kupi jedan ovakav proizvod.

Krenimo onda redom i logično…

Kvalitet izrade

Prva stvar koja me je APSOLUTNO oduševila jeste upravo kvalitet izrade. Kompletno aluminijumsko kućište odaje utisak da u ruci držite pravi stroj koji je napravljen da traje, za razliku od 90% laptopova koji su izrađeni od loše ili lošije plastike uz par izuzetaka poput Lenovo Thinkpad T serije.
Glatko se otvara i zatvara tj. nema onog jeftinog plastičnog zvuka krckanja prilikom otvaranja.

Kvalitet same tastature i njenih dugmića doduše ne odaje utisak kvaliteta. Dugmići pod prstima odaju veoma jeftin utisak i plastika od kojih su izrađeni je veoma loša.

macbook air 2015
Zadnja strana
macbook air 2015
Prednja strana
Macbook Air 2015 leva strana
Leva strana
Macbook Air 2015 desna strana
Desna strana

 

Hardver

Primerak koji ja imam dolazi sa Intel i5 5250U procesorom na 1.6 GHz, 8GB DDR3 RAM-a koji NISU NADOGRADLJIVI što je vrlo bitno reći, super mega giga ultra brzim SSD-om od 250GB (stvarno je neverovatno brz, ne zezam se) koji je zamenljiv za razliku od RAM memorije i integrisanom Intel HD 6000 grafikom.

Što se tiče portova, tu su dva USB 3.0 porta, jedan thunderbolt 2 iz koga možete izvući bilo koji video konektor poput HDMI, VGA itd. kao i druge portove koji nemaju veze sa videom poput LAN-a, USB-a itd. uz odgovarajući adapter , zatim slot sa SD karticu i audio ulaz/izlaz za slušalice i mikrofon.
Kao što možete da pretpostavite po hardveru, ovo nije laptop namenjen gejmerima, niti je namenjen bilo kome kome treba sirova hardverska snaga da bi odradio neki posao. Nemoguće je čestito na njemu pokrenuti i novi kanter strajk, a kamoli nešto ozbiljnije.

 

Displej

Ovaj laptop dolazi sa korektnim TN panelom rezolucije 1440x900 piksela. Boje izgledaju fino i vividno. Uglovi gledanja su prilično loši za današnje standarde, ali meni lično to ne predstavlja problem. Sve u svemu, korektan displej koga je objektivno vreme pregazilo, a ujedno i moja najveća zamerka ovom laptopu.

macbook air 2015 displej
Displej i tastatura

 

Macbook Air 2015 prednja ivica
Prednja ivica

Tastatura

Tastatura je izuzetno ugodna za kucanje iako sami dugmići ne odišu kvalitetom. Razmak izmedju dugmiće je moglo bi se reći skoro savršen kao i sam hod istih koji nije ni premal kao na novim Macbook Pro modelima, niti prevelik. Glavna zamerka su mi dugmići ''strelica'' koji su izuzetno mali i prilično je teško navići se na njih…ja se još uvek nisam navikao. Ne znam dal je bitno napomenuti da tastatura takođe poseduje i pozadinsko osvetljenje, al eto, ima i to.

Macbook air 2015 tastatura
Tastatura

Zvučnici

Ovaj segment me je pored kvaliteta izrade najviše oduševio. Složićete se da na laptopovima generalno zvučnici izuzetno skromno, da ne kažem užasno. To ovde nije slučaj. Neverovano je koliko korektan zvuk ovo malo sokoćalo može proizvesti ako uzmemo u obzir standarde koji vladaju u industriji po pitanju kvaliteta zvuka koji izlazi iz laptopova. Sve u svemu, iznenađujuće dobri.

 

Kamera

Kamera je korektna, nije sjajna, ne znam šta bih dodao…viđao sam mnogo gore.

 

Tač-ped

Tačped je izuzetan. Vrlo je precizan i pristi glatko klize po njemu. Neće se desiti da nešto zabrljate njegovom krivicom kao što to biva na većini laptopova. Užitak ga je koristiti i nećete osetiti preveliku potrebu za mišem.

 

Baterija

Između 8 i 10 sati aktivnog rada je prilično impozantna brojka kada je u pitanju trajanje baterije. Komotno možete ceo dan izdržati na jednom punjenju i mislim da je to izuzetno važan segment ako se već odlučite za kupovinu prenosivog računara.

 

Da razimiram. Ovaj laptop nije za svakoga. Nemoguće je na njemu igrati igrice, niti je namenjen za tako nešto, pa ako spadate u tu kategoriju korisnika, batalite BILO KOJI APPLE RAČUNAR jer Apple računari nisu idejno (s)tvoreni za to. Konkretno ovaj model je malo nezahvalno komentarisati jer već dve godine Apple nije napravio apsolutno NIKAKVU izmenu na njima, a ako uzmemo u obzir da na primer displej na njemu datira još od modela iz 2011. godine, lako dolazimo do zaključka da je ovo pomalo zastareo model. No, nemoj to da vas prevari. Ovaj računar MNOGE zadatke radi deset puta bolje od nekog krša koji ćete kupiti za iste pare, prvenstveno zahvaljujući sjajnom opertivnom sistemu i super brzim SSD-om. No, u situacijama kada vam je neophodna sirova snaga poput obrade 3D grafike, video produkcije itd. ovaj mališan se neće pokazati sjajno.

Na kraju dolazimo na pitanje kome bih ga preporučio. Ukratko svim profesionalcima i poslovnim ljudima čiji poslovi ne zahtevaju enormnu sirovu snagu kao u primerima koje sam naveo. Mene sjajno služi za potrebe web programiranja. Sa cenom od 1200e mnogi će reći da je preskup i da postoji bolja kupovina. To je veoma diskutabilno. Ako gledamo isključivo hardverske specifikacije svakako da ima daleko moćnijih laptopova za te pare, ALI ovo je laptop sa kompletno aluminijumskim kućištem, sa baterijom koja traje 10 sati, sa daleko bržim PCIe SSD-om od konkurencije, sa izuzetnim zvučnicima, sa tačpedom koji je zapravo upotrebljiv za razliku od tačpedova na konvencionalnim laptopovima i sa operativnim sistemom koji izvanredno radi. Kada na to sve dodamo činjenicu da laptop teži svega 1.3kg i da ga je milina nosati unaokolo (što je u principu i smisao laptopova, a ne da vam stoji kući), mogu samo da kažem da sjajna kupovina za sve koji žele pouzdan stroj za rad. 

Podelite ovu recenziju sa ljudima koje ovo interesuje i pišite mi na fejsbuk stranici, u komentarima ili na konktakt formi sajta.

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA

 

LOGITECH F710 RECENZIJA – DA LI JE SKUPO UJEDNO I DOBRO?

LOGITECH F710 RECENZIJA – DA LI JE SKUPO UJEDNO I DOBRO?

Kada su u pitanju gejmpedi, iliti džojstici kako se u našem narodu pogrešno nazivaju, čini se kao da izbor onog pravog može biti prava poteškoća u zavisnosti od veličine šake, dužine prstiju i ostalih subjektivnih faktora. Tako ću i ja danas, krajnje subjektivno(jer drugačije ne može) detaljno prokomentarisati Logitech F710, trenutno najbolji bežični Logitech-ov gejmped.

Logitech F710 dolazi u providnom blister pakovanju u kome vas čeka USB nano risiver, produžni USB kabel, papirna dokumentacija i naravno sam gejmped u kome se već nalaze dve Duracell AA baterije od 1.5V, što je za svaku pohvalu.

sadržaj pakovanja
Sadržaj pakovanja

Prava stvar koja ostavlja utisak kod ovog gejmpeda jeste NEVEROVATAN kvalitet izrade samog uređaja. Prvi put kad ga uzmete u ruku prosto nećete moći da se oduprete činjenici da je ovo jedan od, ako ne i najkvalitetnije urađen gejmped koji ste držali u rukama. Sva plastika na njemu je izuzetnog kvaliteta, te nema ni govora o bilo kakvom škripanju, pucanju itd. Zadnja strana gejmpeda je obložena tankim slojem gume(ili nečeg nalik na gumu) kao i deo na koji vam naležu dlanovi, što doprinosi dodatnom komforu.

gornja strana
Gornja strana

 

donja strana
Donja strana

Što se tiče dugmića na gornjoj strani, ABXY dugmići su izuzetno dobro urađeni i imaju prijatan otpor. Od dugmića na gornjoj strani se još nalaze i BACK, START, MODE(dugme za odabir analognog ili digitalnog režima u zavisnosti da li koristite D-PAD za kretanje ili analognu palicu.) i VIBRATION dugme(dugme za uključivanje i isključivanje vibracije na gejmpedu). D-PAD je jako loše odrađen, ne reaguje dobro na brze promene pravca koje nam trebaju u arkadnim igrama poput Mortal Kombat-a, no odrađuje posao kod igara koje ne zahtevaju brze i nagle promene pravaca. Analogne palice su fantastične! Izuzetno su precizne i kvalitetno odrađene. Imaju možda malo veći otpor nego što nekima prija, ali je to u suštini stvar navike. Guma kojom su obložene je izuzetno kvalitetna i neće se lako oguliti.

Sa zadnje strane tu su dugmići LB,RB i takozvani trigeri LT i RT. Dugmad LB i RB su izuzetno glasni kad se stisnu, nešto nalik glasnom kliku miša, pa taj čuveni klik koji proizvode može nekim ljudima biti iritantan. No, ako izuzmemo iritantan zvuk koji proizvode, svaki put kada ih stisnete nećete biti u dilemi da li ste ih stisnuli, jer pod prstom stvaraju jasan osećan koji vam govori da ste stisnuli dugme. Trigeri LT i RT su pored D-PAD-a velika mana ovog gejmpeda. Naime jako su loše pozicionirani, jako su kratki i imaju neverovatno velik otpor na koji se do duše naviknete, ali na njihova loša pozicioniranost i dužina je verovatno glavna stvar koja će većinu vas iritirati i na koju nećete moći da se naviknete. Trigeri su analogni što je genijalno za trkačne igre na primer gde to možete iskoristiti da „dozirate“ gas i kočnicu. Takođe, loše pozicionirani trigeri su jedina stvar koja kvari celokupnu ergonomiju uređaja koja je, ako to zanemarimo, odlična.

zadnja strana
Zadnja strana

Sa donje strane gejmpeda se nalazi otvor za dve AA baterije kao i rupa za smeštanje USB nano risivera ukoliko planirate negde nositi vaš gejmped, što me je posebno oduševilo, jer je nano risiver izuzetno mali i lako se može izgubiti.

mesto za baterije
Mesto za baterije na donjoj strani

Sa zadnje strane se takođe nalazi i X-D prekidač koji za odabir Xinput ili Dinput moda. Xinput majkrosoftov standard za mapiranje kontrola na gejmpedima. Koristite ga za sve moderne naslove, jer je mnogo lakši za podešavanje, a veoma često nikakva podešavanja nisu ni potrebna jer igre prepoznaju Xinput signal i automatski mapiraju kontrole, što na kraju dovodi do iskustva sličnog konzolnom igranju gde sve radi kako treba i svako dugme na ekranu je baš to dugme na gejmpedu. Dinput koristite za stare igre, emulatore i slične stvari. Izbegavajte ga kad god možete. Ukoliko bude bilo interesovanja napisaću poseban članak o Xinput i Dinput.

Bežična konekcija gejmpeda sa računarom se vrši pomoću USB nano risivera na 2.4GHz frekvenciji. Ukratko, kvalitet i stabilnost konekcije je očajan. Veoma često će te osetiti kratkotrajne gubitke konekcije koji će se ispoljavati tako što vam jednostavno dugme neće odreagovati iako ste ga pet puta stisnuli, da bi na kraju štesti put misteriozno odreagovalo. Takođe, dovoljno je da jedna osoba stane između gejmpeda i risivera i da konekcija potencijalno krene da brljavi. U početku sam mislio da su baterije pri kraju i da ih treba zameniti, međutim to nažalost nije bio slučaj. Sve ovo se može izbeći ukoliko vam je risiver u ravni sa kontrolerom i ukoliko niste dalje od 3,4 metra od risivera.  Gejmped će svakako raditi i na 8 do 10 metara, ali  garantujem da to iskustvo neće biti brilijantno.

Vibracija je takođe odrađena izuzetno dobro i dva motora unutar gejmpeda će vam pružiti dodatni ugođaj tresući vam oznojane dlanove.

Što se tiče trajanja baterija, i tu imam samo reči hvale. Vibracija je upravo stvar koja najviše „sisa“ bateriju, te ako igrate igre bez mnogo vibracije zaboravićete kada ste zadnji put promenili baterije. Ovome dodatno doprinosi to što se gejmped sam gasi ukoliko je neaktivan 30-ak sekundi.

Na samom kraju valja postaviti pitanje da li je ovaj uređaj vredan 7000 dinara koliko košta na današnji dan u prodavnicama u Srbiji. Presudna stvar koja oblikuje moj stav da se ne isplati kupovati ovaj gejmped za te pare jesu konstantni problemi sa konekcijom koji su izuzetno iritantni. Dobra alternativa po mom skromnom mišljenju jeste Sony-jev Dualshock 4 gejmped koji će te na računar povezati bluetooth adapterom ASUS BT-400 i time dobijate znatno stabilniju bežičnu bluetooth konekciju.

Na kraju da sumiramo prednosti i mane. 

Prednosti:

  1. Neverovatan kvalitet izrade
  2. Izuzetno precizne analogne palice
  3. Xinput – Dinput režimi rada
  4. Dugotrajnost baterija

Mane:

    1.  Loš D-PAD

  1. LT i RT trigeri su kratki i loše pozicionirani
  2. Očajna stabilnost konekcije

Nadam se da vam je članak bio od koristi.

Pišite mi vaše predloge za sledeće članke.

Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku! https://www.facebook.com/itkomsija

Pratite IT KOMŠIJU na tviteru!  https://twitter.com/itkomsija

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.