KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

LOGITECH F710 RECENZIJA – DA LI JE SKUPO UJEDNO I DOBRO?


Objavljeno: 20.03.2015Kada su u pitanju gejmpedi, iliti džojstici kako se u našem narodu pogrešno nazivaju, čini se kao da izbor onog pravog može biti prava poteškoća u zavisnosti od veličine šake, dužine prstiju i ostalih subjektivnih faktora. Tako ću i ja danas, krajnje subjektivno(jer drugačije ne može) detaljno prokomentarisati Logitech F710, trenutno najbolji bežični Logitech-ov gejmped.

Logitech F710 dolazi u providnom blister pakovanju u kome vas čeka USB nano risiver, produžni USB kabel, papirna dokumentacija i naravno sam gejmped u kome se već nalaze dve Duracell AA baterije od 1.5V, što je za svaku pohvalu.

sadržaj pakovanja
Sadržaj pakovanja

Prava stvar koja ostavlja utisak kod ovog gejmpeda jeste NEVEROVATAN kvalitet izrade samog uređaja. Prvi put kad ga uzmete u ruku prosto nećete moći da se oduprete činjenici da je ovo jedan od, ako ne i najkvalitetnije urađen gejmped koji ste držali u rukama. Sva plastika na njemu je izuzetnog kvaliteta, te nema ni govora o bilo kakvom škripanju, pucanju itd. Zadnja strana gejmpeda je obložena tankim slojem gume(ili nečeg nalik na gumu) kao i deo na koji vam naležu dlanovi, što doprinosi dodatnom komforu.

gornja strana
Gornja strana

 

donja strana
Donja strana

Što se tiče dugmića na gornjoj strani, ABXY dugmići su izuzetno dobro urađeni i imaju prijatan otpor. Od dugmića na gornjoj strani se još nalaze i BACK, START, MODE(dugme za odabir analognog ili digitalnog režima u zavisnosti da li koristite D-PAD za kretanje ili analognu palicu.) i VIBRATION dugme(dugme za uključivanje i isključivanje vibracije na gejmpedu). D-PAD je jako loše odrađen, ne reaguje dobro na brze promene pravca koje nam trebaju u arkadnim igrama poput Mortal Kombat-a, no odrađuje posao kod igara koje ne zahtevaju brze i nagle promene pravaca. Analogne palice su fantastične! Izuzetno su precizne i kvalitetno odrađene. Imaju možda malo veći otpor nego što nekima prija, ali je to u suštini stvar navike. Guma kojom su obložene je izuzetno kvalitetna i neće se lako oguliti.

Sa zadnje strane tu su dugmići LB,RB i takozvani trigeri LT i RT. Dugmad LB i RB su izuzetno glasni kad se stisnu, nešto nalik glasnom kliku miša, pa taj čuveni klik koji proizvode može nekim ljudima biti iritantan. No, ako izuzmemo iritantan zvuk koji proizvode, svaki put kada ih stisnete nećete biti u dilemi da li ste ih stisnuli, jer pod prstom stvaraju jasan osećan koji vam govori da ste stisnuli dugme. Trigeri LT i RT su pored D-PAD-a velika mana ovog gejmpeda. Naime jako su loše pozicionirani, jako su kratki i imaju neverovatno velik otpor na koji se do duše naviknete, ali na njihova loša pozicioniranost i dužina je verovatno glavna stvar koja će većinu vas iritirati i na koju nećete moći da se naviknete. Trigeri su analogni što je genijalno za trkačne igre na primer gde to možete iskoristiti da „dozirate“ gas i kočnicu. Takođe, loše pozicionirani trigeri su jedina stvar koja kvari celokupnu ergonomiju uređaja koja je, ako to zanemarimo, odlična.

zadnja strana
Zadnja strana

Sa donje strane gejmpeda se nalazi otvor za dve AA baterije kao i rupa za smeštanje USB nano risivera ukoliko planirate negde nositi vaš gejmped, što me je posebno oduševilo, jer je nano risiver izuzetno mali i lako se može izgubiti.

mesto za baterije
Mesto za baterije na donjoj strani

Sa zadnje strane se takođe nalazi i X-D prekidač koji za odabir Xinput ili Dinput moda. Xinput majkrosoftov standard za mapiranje kontrola na gejmpedima. Koristite ga za sve moderne naslove, jer je mnogo lakši za podešavanje, a veoma često nikakva podešavanja nisu ni potrebna jer igre prepoznaju Xinput signal i automatski mapiraju kontrole, što na kraju dovodi do iskustva sličnog konzolnom igranju gde sve radi kako treba i svako dugme na ekranu je baš to dugme na gejmpedu. Dinput koristite za stare igre, emulatore i slične stvari. Izbegavajte ga kad god možete. Ukoliko bude bilo interesovanja napisaću poseban članak o Xinput i Dinput.

Bežična konekcija gejmpeda sa računarom se vrši pomoću USB nano risivera na 2.4GHz frekvenciji. Ukratko, kvalitet i stabilnost konekcije je očajan. Veoma često će te osetiti kratkotrajne gubitke konekcije koji će se ispoljavati tako što vam jednostavno dugme neće odreagovati iako ste ga pet puta stisnuli, da bi na kraju štesti put misteriozno odreagovalo. Takođe, dovoljno je da jedna osoba stane između gejmpeda i risivera i da konekcija potencijalno krene da brljavi. U početku sam mislio da su baterije pri kraju i da ih treba zameniti, međutim to nažalost nije bio slučaj. Sve ovo se može izbeći ukoliko vam je risiver u ravni sa kontrolerom i ukoliko niste dalje od 3,4 metra od risivera.  Gejmped će svakako raditi i na 8 do 10 metara, ali  garantujem da to iskustvo neće biti brilijantno.

Vibracija je takođe odrađena izuzetno dobro i dva motora unutar gejmpeda će vam pružiti dodatni ugođaj tresući vam oznojane dlanove.

Što se tiče trajanja baterija, i tu imam samo reči hvale. Vibracija je upravo stvar koja najviše „sisa“ bateriju, te ako igrate igre bez mnogo vibracije zaboravićete kada ste zadnji put promenili baterije. Ovome dodatno doprinosi to što se gejmped sam gasi ukoliko je neaktivan 30-ak sekundi.

Na samom kraju valja postaviti pitanje da li je ovaj uređaj vredan 7000 dinara koliko košta na današnji dan u prodavnicama u Srbiji. Presudna stvar koja oblikuje moj stav da se ne isplati kupovati ovaj gejmped za te pare jesu konstantni problemi sa konekcijom koji su izuzetno iritantni. Dobra alternativa po mom skromnom mišljenju jeste Sony-jev Dualshock 4 gejmped koji će te na računar povezati bluetooth adapterom ASUS BT-400 i time dobijate znatno stabilniju bežičnu bluetooth konekciju.

Na kraju da sumiramo prednosti i mane. 

Prednosti:

  1. Neverovatan kvalitet izrade
  2. Izuzetno precizne analogne palice
  3. Xinput – Dinput režimi rada
  4. Dugotrajnost baterija

Mane:

    1.  Loš D-PAD

  1. LT i RT trigeri su kratki i loše pozicionirani
  2. Očajna stabilnost konekcije

Nadam se da vam je članak bio od koristi.

Pišite mi vaše predloge za sledeće članke.

Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku! https://www.facebook.com/itkomsija

Pratite IT KOMŠIJU na tviteru!  https://twitter.com/itkomsija

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

 

 

 Komentari: