KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

MACBOOK AIR 13'' 2015 – RECENZIJA


Objavljeno: 31.10.2017Kao i većina sirotinje u Srbiji, nisam odrastao uz Apple računare niti mi je bilo jasno koja bi budala dala tolike novce za hardverski osrednju mašinu na čijoj poleđini sija jabukica, dok pre nekih 6,7 meseci nisam kupio MacBook Air 13'' 2015 da probam. U ovoj recenziji ću pokušati da vas ne ubijam u pojam glupavim konstatacijama koje su vidljive na slikama i u specifikacijama, već ću pokušati da prokomentarišem stvari suštinski interesuju korisnika pre nego što kupi jedan ovakav proizvod.

Krenimo onda redom i logično…

Kvalitet izrade

Prva stvar koja me je APSOLUTNO oduševila jeste upravo kvalitet izrade. Kompletno aluminijumsko kućište odaje utisak da u ruci držite pravi stroj koji je napravljen da traje, za razliku od 90% laptopova koji su izrađeni od loše ili lošije plastike uz par izuzetaka poput Lenovo Thinkpad T serije.
Glatko se otvara i zatvara tj. nema onog jeftinog plastičnog zvuka krckanja prilikom otvaranja.

Kvalitet same tastature i njenih dugmića doduše ne odaje utisak kvaliteta. Dugmići pod prstima odaju veoma jeftin utisak i plastika od kojih su izrađeni je veoma loša.

macbook air 2015
Zadnja strana
macbook air 2015
Prednja strana
Macbook Air 2015 leva strana
Leva strana
Macbook Air 2015 desna strana
Desna strana

 

Hardver

Primerak koji ja imam dolazi sa Intel i5 5250U procesorom na 1.6 GHz, 8GB DDR3 RAM-a koji NISU NADOGRADLJIVI što je vrlo bitno reći, super mega giga ultra brzim SSD-om od 250GB (stvarno je neverovatno brz, ne zezam se) koji je zamenljiv za razliku od RAM memorije i integrisanom Intel HD 6000 grafikom.

Što se tiče portova, tu su dva USB 3.0 porta, jedan thunderbolt 2 iz koga možete izvući bilo koji video konektor poput HDMI, VGA itd. kao i druge portove koji nemaju veze sa videom poput LAN-a, USB-a itd. uz odgovarajući adapter , zatim slot sa SD karticu i audio ulaz/izlaz za slušalice i mikrofon.
Kao što možete da pretpostavite po hardveru, ovo nije laptop namenjen gejmerima, niti je namenjen bilo kome kome treba sirova hardverska snaga da bi odradio neki posao. Nemoguće je čestito na njemu pokrenuti i novi kanter strajk, a kamoli nešto ozbiljnije.

 

Displej

Ovaj laptop dolazi sa korektnim TN panelom rezolucije 1440x900 piksela. Boje izgledaju fino i vividno. Uglovi gledanja su prilično loši za današnje standarde, ali meni lično to ne predstavlja problem. Sve u svemu, korektan displej koga je objektivno vreme pregazilo, a ujedno i moja najveća zamerka ovom laptopu.

macbook air 2015 displej
Displej i tastatura

 

Macbook Air 2015 prednja ivica
Prednja ivica

Tastatura

Tastatura je izuzetno ugodna za kucanje iako sami dugmići ne odišu kvalitetom. Razmak izmedju dugmiće je moglo bi se reći skoro savršen kao i sam hod istih koji nije ni premal kao na novim Macbook Pro modelima, niti prevelik. Glavna zamerka su mi dugmići ''strelica'' koji su izuzetno mali i prilično je teško navići se na njih…ja se još uvek nisam navikao. Ne znam dal je bitno napomenuti da tastatura takođe poseduje i pozadinsko osvetljenje, al eto, ima i to.

Macbook air 2015 tastatura
Tastatura

Zvučnici

Ovaj segment me je pored kvaliteta izrade najviše oduševio. Složićete se da na laptopovima generalno zvučnici izuzetno skromno, da ne kažem užasno. To ovde nije slučaj. Neverovano je koliko korektan zvuk ovo malo sokoćalo može proizvesti ako uzmemo u obzir standarde koji vladaju u industriji po pitanju kvaliteta zvuka koji izlazi iz laptopova. Sve u svemu, iznenađujuće dobri.

 

Kamera

Kamera je korektna, nije sjajna, ne znam šta bih dodao…viđao sam mnogo gore.

 

Tač-ped

Tačped je izuzetan. Vrlo je precizan i pristi glatko klize po njemu. Neće se desiti da nešto zabrljate njegovom krivicom kao što to biva na većini laptopova. Užitak ga je koristiti i nećete osetiti preveliku potrebu za mišem.

 

Baterija

Između 8 i 10 sati aktivnog rada je prilično impozantna brojka kada je u pitanju trajanje baterije. Komotno možete ceo dan izdržati na jednom punjenju i mislim da je to izuzetno važan segment ako se već odlučite za kupovinu prenosivog računara.

 

Da razimiram. Ovaj laptop nije za svakoga. Nemoguće je na njemu igrati igrice, niti je namenjen za tako nešto, pa ako spadate u tu kategoriju korisnika, batalite BILO KOJI APPLE RAČUNAR jer Apple računari nisu idejno (s)tvoreni za to. Konkretno ovaj model je malo nezahvalno komentarisati jer već dve godine Apple nije napravio apsolutno NIKAKVU izmenu na njima, a ako uzmemo u obzir da na primer displej na njemu datira još od modela iz 2011. godine, lako dolazimo do zaključka da je ovo pomalo zastareo model. No, nemoj to da vas prevari. Ovaj računar MNOGE zadatke radi deset puta bolje od nekog krša koji ćete kupiti za iste pare, prvenstveno zahvaljujući sjajnom opertivnom sistemu i super brzim SSD-om. No, u situacijama kada vam je neophodna sirova snaga poput obrade 3D grafike, video produkcije itd. ovaj mališan se neće pokazati sjajno.

Na kraju dolazimo na pitanje kome bih ga preporučio. Ukratko svim profesionalcima i poslovnim ljudima čiji poslovi ne zahtevaju enormnu sirovu snagu kao u primerima koje sam naveo. Mene sjajno služi za potrebe web programiranja. Sa cenom od 1200e mnogi će reći da je preskup i da postoji bolja kupovina. To je veoma diskutabilno. Ako gledamo isključivo hardverske specifikacije svakako da ima daleko moćnijih laptopova za te pare, ALI ovo je laptop sa kompletno aluminijumskim kućištem, sa baterijom koja traje 10 sati, sa daleko bržim PCIe SSD-om od konkurencije, sa izuzetnim zvučnicima, sa tačpedom koji je zapravo upotrebljiv za razliku od tačpedova na konvencionalnim laptopovima i sa operativnim sistemom koji izvanredno radi. Kada na to sve dodamo činjenicu da laptop teži svega 1.3kg i da ga je milina nosati unaokolo (što je u principu i smisao laptopova, a ne da vam stoji kući), mogu samo da kažem da sjajna kupovina za sve koji žele pouzdan stroj za rad. 

Podelite ovu recenziju sa ljudima koje ovo interesuje i pišite mi na fejsbuk stranici, u komentarima ili na konktakt formi sajta.

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA

 Komentari:


alooo 27.12.2017.
pa da li te je sramota koristis li uopste ovaj sajt i gledas li mozda >>>
alllllllooooo 27.12.2017.
somino glavata