KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

KUPOVINA GRAFIČKE KARTICE – SAVETI I ZABLUDE


Objavljeno: 27.01.2015U momentu kada se odlučite na kupovinu grafičke kartice bićete zasigurno zasuti gomilom informacija koje vama apsolutno ništa ne znače, a kada se obratite prodavcima za pomoć oni vas u suštini još više zbune jer uglavnom,ponavljam uglavnom,ne znaju ni šta prodaju,a epilog je uvek isti tj. vi „nadrljate“.

gigabyte_grafička_kartica
Gigabyte grafička kartica

Za početak NE MOŽETE POREDITI PERFORMANSE KARTICA NA OSNOVU NJIHOVIH SPECIFIKACIJA!!! Ovo vam govorim iz više razloga. Prvo, verujem da prva stvar na koju većina vas obrati pažnju jeste količina memorije u grafičkoj kartici. Uzmimo na primer GeForce GT630 4GB koja poseduje 4GB memorije i uporedimo je sa GeForce 750ti koja ima „samo“ 2GB memorije. Već tu bi veliki broj ljudi napravio grešku dajući BILO KAKVU PREDNOST kartici GT630 zbog količine memorije, jer su u pitanju potpuno dve različite vrste memorija tj. DDR3 odnosno GDDR5 gde je GDDR5 u 750ti neuporedivo brža. Dalje, postoji optimalna količina memorije u grafičkoj kartici koja vam je uopste potrebna,a ona zavisi ponajviše od rezolucije na kojoj igrate igrice,a kako igre postaju sve detaljnije i sa vise tekstura,ta granica se pomera na gore. Uzmimo za primer da imate Full HD(1080p) monitor. Za tu rezoluciju trenutno je i više nego dovoljno 2GB memorije u kojoj se skladište svi podaci koje grafička treba da obradi/renderuje. Dakle SVAKI MEGABAJT PREKO TOGA JE NEISKORIŠTEN I NIČEMU NE SLUŽI. Na osnovu primera grafičke kartice GT630 koja ima 4GB memorije biste na osnovu svega prethodno rečenog mogli doći do pogrešnog zaključka da je ta kartica spremna da dočeka budućnost u kojoj će nam za 1080p rezoluciju ustvari biti potrebno 4GB memorije,ALI NE! Tu sad dolazimo do suštine same kartice.

amd_grafički_čip
AMD grafički čip

Srž svake grafičke kartice jeste grafički čip iliti GPU(Graphics processing unit) koji obavlja sve što se obaviti mora da bi se struja u računaru pretvorila u signal koji monitor može da prikaže kao sliku koju vi vidite. Najprostije rečeno,brzina(da ne ulazim u detalje) grafičkog čipa na GT630 neće biti ni blizu dovoljna da obradi toliku količinu podataka kada nam za 1080p rezoluciju bude potrebno tih 4GB memorije, što je najgore,konkretno ona ni danas nije dovoljno brza da potera današnje igrice na 1080p rezoluciji,a kamoli sutra kada igre postanu zahtevnije i kada nam stvarno bude potrebno 4GB memorije za skladištenje tekstura i svega ostalog što grafički čip treba da obradi. Ukratko,to vam je kao da napravite vozilo sa 8 putničkih mesta i u njega stavite motor od Punta benzinca. Nadam se da ste me razumeli.

Poređenje specifikacija IMA SMISLA ISKLJUČIVO ako se radi o istom brendu grafičkog čipa(dakle AMD ili nVidia) i ISKLJUČIVO ako su dve kartice iste generacije tj. zasnovane na istoj arhitekturi.Arhitektura GPU-a  je najprostije rečeno način na koji grafički čip obavlja neki zadatak.Što je arhitektura čipa naprednija,to mu je manje resursa potrebno da odradi isti zadatak.Poređenja radi,danas imate automobile od 1000 kubika,pa i manje koji postižu preko 100 konjskih snaga,što je ranije bilo nezamislivo,a upravo govori o tome da je način na koji funkcionišu novi motori napredniji od onih pre 20 godina na primer.

Stoga,ako se dvoumite između dve ili više kartica različitih proizvođača i arhitektura specifikacije vam apsolutno ništa ne govore. JEDINI legitiman način za donošenje prave odluke jesu takozvani „benčmark“ testovi. To mogu biti sintetički testovi koji će svakoj kartici dodeliti neki skor tj. ocenu i na osnovu toga je rangirati u odnosu na ostale(npr. Unigine Valley, 3D Mark itd.), a mogu biti i testovi na konkretnim igrama što je svakako preporučljivije pogledati,jer na njima vidite konkretan broj frejmova po sekundi koji je određena kartica u stanju da iznese u određenoj igri na određenoj rezoluciji. Na internetu ima na tone sajtova koje se bave time i dovoljno je ukucati ime kartice i reč „benchmark“ na guglu i na prvoj stranici će vam izaći bar 5 jako ozbiljnih sajtova koji se time bave.

Poslednje što bih naveo kao jako bitnu stvar jeste da pogledate koliko grafička kartica zahteva snage u vatima  tj. koliko je preporučena snaga napanja za nju i proverite da li vaše napajanje ispunjava minimum snage potrebne za tu grafičku karticu. Taj podatak možete vrlo lako pronaći na sajtu proizvođača,kao i na milion drugih mesta na internetu jednostavnom pretragom na guglu.To su ukratko najbitnije stvari na koje trebate obratiti pažnju.

Svaki komentar,predlog kao i sugestija su poželjni.

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.Komentari: