KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

KUPOVINA MATIČNE PLOČE – SAVETI I OBJAŠNJENJA


Objavljeno: 29.01.2015Bilo da kupujete novi računar ili se odlučujete za zamenu stare matične ploče, treba nekoliko stvari da imate na umu pre nego što obavite kupovinu.

Matičnu ploču posmatrajte kao nervni sistem računara u koji se „ubadaju“ sve ostale komponente i preko koje komuniciraju sve ostale komponente jedna sa drugom. No, nisu sve komponente kompatibilne sa svakom pločom koja postoji na tržištu. Evo ukratko najbitnijih stvari vezanih za kompatibilnost matične ploče sa ostalim komponentama u računaru na koje morate obratiti pažnju:

  1. Soket(ležište) procesora – Svaka matična ploča ima ležište u koje se umetne procesor, a svako ležište ima OZNAKU koja odgovara ISKLjUČIVO seriji procesora koja je namenjena za ta to ležište. Dakle, proverite da li se oznaka soketa(ležišta) za koje je procesor namenjen ista kao oznaka samog soketa(ležišta) na matičnoj ploči. Za svaki soket je napravljena čitava jedna serija procesora, tako da je izbor procesora i cenovni rang istih veliki(uglavnom).
  2. Tip RAM memorije – Uverite se da je tip RAM memorije koji planirate da koristite ISTI onom koji prima matična ploča koji planirate da pazarite. Tipovi RAM memorija za desktop računare su: DDR, DDR2, DDR3 i nedavno predstavljeni najnoviji tip DDR4. Takođe, proverite koju količnu RAM memorije prima ploča koju planirate kupiti.
  3. Konektori za Hard Diskove i opitčke uređaje – Postoje 2 tipa konektora pomoću kojih se hard disk i CD/DVD ROM uređaji kače na matičnu ploču, a to su stari PATA i novi SATA konektori. Na ovo trebate obratiti pažnju isključivo ukoliko planirate zameniti ploču u starom računaru, jer postoji mogućnost da imate PATA hard disk, a ploče sa PATA konektorima se više ne mogu kupiti nove. Dakle proverite da li je vaš hard disk namenjen za PATA ili SATA konektore.
  4. Slot za grafičku karticu – Slična priča kao i sa PATA / SATA konektorima. Postoji jako mator standard za slot u koji se umeće grafička kartica tj. AGP slot, pa ukoliko imate jako staru grafičku karticu proverite za koji slot je ona namenjena. Već duže vreme standard za slot za grafičke kartice jeste PCI-Express slot.
matična_ploča
Delovi matične ploče

To je ukratko ono na šta treba da obratite pažnju vezano za kompatibilnost ostalih komponenata sa matičnom pločom.

Takođe, pri kupoviti matične ploče trebate videti da li ploča poseduje vama dovoljan broj ulaza/izlaza na zadnjoj strani kao što su:

-USB portovi

-Audio ulazi/izlazi za vaše zvučnike, slušalice mikrofone itd.

-Izlaz za integrisanu grafiku ukoliko koristite integrisanu grafiku.

matična_ploča_zadnja_strana
Zadnja strana matične ploče

Na kraju, valjalo bi progovoriti koju o generalnom kvalitetu matičnih ploča danas. Iz višegodišnjeg iskustva vezanog za servisiranje i sklapanje računara, jedina dva brenda koja bih vam preporučio jesu GIGABYTE i ASUS. Moram priznati da se generalno kvalitet ploča u zadnje vreme jako poboljšao prvenstveno zbog upotrebe kvalitetnijih kondenzatora na pločama od kojih ponajviše zavisi kvalitet struje koji teče kroz samu ploču, ali jedina dva brenda koja su mnogo godina ostala konstantno kvalitetna jesu GIGABYTE i ASUS.

Dakle da sumiram. Matična ploča NEĆE direktno uticati da performanse vašeg računara, ali ona vam diktira kakve ostale komponente možete koristiti i koliko je vaš računar nadogradiv u budićnosti, a takođe igra veliku ulogu u sveukupnom kvalitetu računara, jer je kvalitet elektronskih komponenti na njoj, pored napanjanja, direktno odgovoran za kvalitet struje u celom računaru.

 

Svaki komentar, pitanje i predlog su više nego poželjni.

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.Komentari: