KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

KUPOVINA PROCESORA – SAVETI I OBJAŠNJENJA


Objavljeno: 28.01.2015Najosnovnija stvar koju treba da znate jeste da su na tržištu već duže vreme zastupljena samo dva proizvođača desktop procesora tj. INTEL i AMD. Iako možda zvuči da je situacija poprilično jednostavna zbog male konkurencije, asortiman oba proizvođača je prilično konfuzan prosečnom čoveku.Nekada, u vreme kada su svi procesori imali isključivo jedno jezgro i slične arhitekture, situacija je bila daleko jednostavnija za shvatiti. Imate dva procesora, pročitate koji im je radni takt tj. na koliko „megaherca“ rade i onaj sa većim radnim taktom je ujedno i brži. Danas, u vremenu višejezgarnih procesora i raznih drugih tehnologija koje su implementirane u procesore, izbor postaje prilično komplikovan, a većina prosečnih korisnika i dalje misli da su „megaherci“ jedini pokazatelj brzine procesora,no to nije ni blizu tako.

amd_logo
AMD logo
logo_intel
Intel logo

Krenimo od kvaliteta oba proizvođača. Oba proizvođača prave eksremno kvalitetne procesore bez obzira na cenovni rang i tu nema šta da se doda, i INTEL i AMD će vam trajati prilično dugo ukoliko znate generalno održavati vaš računar, a tu temu planiram da obradim u jednom od narednih post-ova. Prvo što treba da uradite pre nego što se odlučite koji procesor želite u vašem kompjuteru jeste da pitate sebe:„Šta ja želim da radim na svom kompjuteru?“ To će vam u mnogome pomoći oko odabira procesora nakon što vam objasnim neke stvari u ovom post-u. Svaki od proizvođača u svojoj ponudi ima nekoliko „grupa“ iliti serija procesora generalno podeljenih po imenima namenjenih za različite potrebe, pa tako kod INTEL-a imamo:

  1. Celeron procesori – Namenjeni najmanje zahtevnim korisnicima koji žele da surfuju internetom,gledaju filmove,slušaju muziku itd. Nikakvo igranje igara ne dolazi u obzir sa ovim procesorima,niti bilo kakav profesionalan rad u audio/video produkciji. Poseduju dva jezgra, a pojedini modeli imaju integrisanu grafičku karticu,te vam nije potrebno da zasebno kupujete istu.
  2. Pentium procesori – Minimalno bolji od Celeron procesora. Nešto bolji radni taktovi i nešto više keš memorije. Takodje poseduju 2 jezgra,integrisanu grafiku i takodje su namenjeni najosnovnijim potrebama, međutim, prošle godine se pojavio model Pentium procesora povodom 20 godina Pentium brenda koji se pokazao izuzetno dobar i za igranje igara. Tačan model njegove oznake je „Pentium Dual Core G3258“.
  3. Core i3 procesori – Potpuno nova, unapređena arhitektura u odnosu na Celeron i Pentium procesore. Iako ima isto 2 jezgra, daleko su napredniji i namenjeni su nešto zahtevnijim korisnicima koji bi ponekad odigrali neku igricu. Unapređena integrisana grafika u odnosu na prethodnike. Hyperthreading tehnologija omogućava ovom procesoru da iako ima samo 2 jezgra fizički, u pojedinim momentima se može ponašati kao četvorojezgarni procesor i tako obraditi veću količinu podataka. No, o ovakvim stručnim terminima treba napisti poseban post.
  4. Core i5 procesori – Fenomenalni četvorojezgarni procesori namenjeni zahtevnijim gejmerima i profesionalcima koji se bave obradom slike,videa ili zvuka. Ono što ih odvaja od prethodnih grupa intelovih procesora jeste dosta više keš memorije,4 fizička jezgra i TurboBoost tehnologija koja omogućava procesoru da sam pojača radni takt kada mu je to potrebno i time lakše reši zahtevne zadatke koje mu postavite.
  5. Core i7 procesori Sam vrh Intelove desktop ponude procesora namenjem profesionalcima i entuzijastima u svim oblastima. Od 4 do 8 fizičkih jezgara, Hyperthreading tehnologija, TurboBoost tehnologija i bla bla bla....sve što Intel može ponuditi nalazi se u Core i7 procesorima.

 Kod AMD-a valja malčice razjasniti neke stvari. Kompanija AMD je pre nekoliko godina kupila jednog od dva najveća proizvođača grafičkih čipova ATI, s tim u vezi AMD ima posebnu seriju procesora sa izvanrednim integrisanim grafičkim karticama koje zadovoljavaju kriterijume blažih gejmera. U pitanju su serije A4, A6, A8, A10, gde se sve prethodne pohvale odnose prvenstveno na serije A8 i A10.

  1. Sempron procesori – Ekvivalent Intelovom Celeronu, namenjen najmanje zahtevnim korisnicima za najosnovnije potrebe. Odrđeni modeli imaju integrisanu grafiku.
  2. Athlon procesori – Širok spektar modela od 2 do 4 jezgra kako za najosnovnije namene, tako najjači modeli iz Athlon serije veoma zadovoljavaju većinu gejmera. Odrđeni modeli imaju integrisanu grafiku.
  3. A4, A6, A8, A10 serija – Kao što sam već napomenuo ove serije procesora imaju u sebi integrisanu grafiku koja je daleko bolja od prethodnih serija, posebno serije A8 i A10 koje mogu zadovoljiti blaže gejmere i tako uštedeti novac planiran za kupovinu zasebne grafičke kartice. Njihova namena takođe varira od serije A4 za najosnovnije potrebe,do serije A10 koja je već ozbiljan procesor,a uz to ima i solidnu grafiku u sebi.
  4. FX procesori – Predstavljaju vrh AMD-ove desktop ponude koji će zadovoljiti najzahtevnije gejmere. Nemaju integrisanu grafiku. Mogu ih koristiti polu profesionalci u audio/video produkciji.

Treba napomenuti da sve što sam napisao ukratko o grupama procesora se odnosi na DESKTOP procesore. Procesori u laptopovima su još komplikovanija priča za sebe. Ukratko da sumiram svoje savete. Nemojte se mnogo zamarati stručnim terminima i voditi specifikacijama, jer one same za sebe ne znače ništa, priča je slična kao i kod grafičkih kartica u mom prethodnom post-u. Ukratko sam objasnio čemu koja grupa procesora služi i vodite se time. Imajući u vidu da AMD za iste pare daje dosta bolje performanse, ja bih vam lično savetovao da kako za osnovne potrebe, tako i za hard core gejming izaberete AMD, jer jednostavno daje fenomenalne rezultate za manje pare. Jedini slučaj u kome INTEL ima apsolutnu predost jeste profesionalna audio,video,foto produkcija. Tu mu nema premca. Core i5 i Core i7 procesori prosto gaze svaki AMD u profesionalnim zadacima gde ima mnogo renderovanja i gde se procesor takoreći bavi ozbiljnijom matematikom.

Svaki komentar,pitanje i savet su više nego poželjni.

Pišite mi na itkomsija@hotmail.com

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

 Komentari: