KOMŠIJSKI SAVETI I RECENZIJE

IT KOMŠIJA

KUPOVINA ZVUČNIKA – SAVETI


Objavljeno: 02.03.2015Zvuk sam po sebi, kao i zvučnici su jako komplesna i ozbiljna tema, te imajući to u vidu zajedno sa činjenicom da je ovaj blog namenjen širokom auditorijumu koji najčešće kupuje zvučnike u PC radnjama, nećemo se previše udubljivati u materiju zvučnika i tehničke specifikacije i izraze. Ideju za današnji članak sam dobio čitajući jako relevantne i ozbiljne domaće sajtove iz ove branše i njihove članke na ovu temu gde se u kilometarskim tekstovima više bave konstrukcijom zvučnika i suvoparnom terminologijom koja prosečnom kupcu koji pravi osnovne greške pri kupovini još više komplikuje stvari i apsolutno ništa ne razjašnjava. Ideja današnjeg članka IT KOMŠIJE jeste da vam ukažem na šta trebate obraćati pažnju pri kupovini, takođe da ukažem na najčešće greške, kao i da razjasnim čemu služe određeni zvučnički sistemi poput 2.0, 2.1, 4.1, 5.1, 7.1.

2.0
2.0 sistem
2.1
2.1 sistem

Pre nego što se upustite u kupovinu novih zvučnika trebate neke stvari precizirati.

Prva  i osnovna stvar jeste primarna NAMENA zvučnika. Ukoliko zvučnike prvenstveno želite koristiti za slušanje muzike, nema smisla kupovati bilo koji drugi sistem osim 2.0 ili 2.1 stereo sistema, iz prostog razloga što se muzika snima u stereo tehnici i svaki dodatni zvučnik je bespotrebno bacanje para. Razlika između 2.0 i 2.1 sistema je isključivo u tome što kod 2.1 sistema zvučnik koji svira niske frekvencije tj. bas dolazi u zasebnoj zvučničkoj kutiji. Za gejming je takođe dovoljan stereo sistem, jer "virtual surround" koji se koristi u gejmingu je zapravo stereo koji uz pomoć određenog softvera "zavarava" vaše uši preciznim usmeravanjem zvuka i kao epilog dobijate subjektivan osećaj "surround" sistema, no tu već zalazimo u psiho-akustiku.  Ukoliko pak svoje zvučnike primarno želite koristiti za gledanje filmova, tu u obzir dolaze neki od „surround“ sistema poput 4.1, 5.1, 7.1. Ideja ovakvih sistema jeste da gledalac doživi što vernije audio iskustvo gledajući film i doživljaj kao da je u samom filmu. Ovome doprinose zvučnici postavljeni ne samo ispred, nego i sa strane i iza gledaoca. Treba napomenuti da ukoliko želite koristiti ovakve zvučničke sisteme potrebno je da izlaz iz vašeg izvora zvuka(zvučna kartica u računaru, DVD/Blu Ray plejer, TV...) podržava taj određeni „surround“ zvučnički sistem, kao i to da je film koji gledate sniman u višekanalnom „surround“ sistemu. Dakle opet je besmisleno puštati filmove u dvokanalnoj stereo tehnici na nekim od višekanalnih zvučničkih sistema. Takođe treba reći da je glavna prednost 7.1 sistema u odnosu na ostale, manje sisteme, to što ukoliko se pravilno pozicionira daje veći „sweet spot“ tj. prostor u kome sve zvuči kako treba i u kome će svaki gledalac doživeti podjednako dobar audio doživljaj, pa tako ukoliko često gledate filmove u većem društvu, uzmite u obzir 7.1 sistem.

Generalne tehnike pravilnog pozicioniranja „surround“ sistema možete videti ovde: http://www.howtogeek.com/137896/how-to-place-your-speakers-to-maximize-your-home-theater-experience/

Sledeća stvar koju trebate razmotriti jeste GLASNOĆA koja vam je potrebna. SVE karakteristike zvučnika koje su napisane na kutijama, pa tako i snagu zvučnika u vatima uzimajte u obzir sa rezervom. Moj savet vam je da OBAVEZNO poslušate zvučnike u radji i NIKAKO ne kupujte zvučnike pre nego što ih čujete. Bilo bi jako poželjno da ih poslušate i kući i vratite ako vam se ne sviđaju, jer za to imate zakonski rok od 7 dana, jer ZVUČNICI NE ZVUČE ISTO U RAZLIČITIM PROSTORIJAMA. Ukoliko slušate muziku u kojoj je bas dominantniji, gledajte da uzimate sisteme čiji je bas drajver(zvučnik) većeg prečnika. U predvodu, ne očekujte da vašu dnevnu sobu od 20-30 kvadrata basovima napuni bas drajver(zvučnik) prečnika 3 inča.

Poslednja stvar nakoju trebate obratiti pražnju jeste gde planirate postaviti vaše zvučnike. Ukoliko planirate da ih kačite na zid, napomenite to vašem prodavcu, jer dobar deo njih nema mogućnost kačenja na zid, niti su projektovani da se kače na zid.

Za sam kraj hteo bih da napomenem da koji god sistem zvučnika kupite, valjalo bi malo „pročešljati“ uputstvo za upotrebu i videti kako pravilno pozicionirati te određene zvučnike u cilju dobijanja „sweet spot-a“ koji smo već objasnili šta je.

Nadam se da vam je članak bio od koristi.

Pišite mi vaše primedbe, predloge i sugestije na itkomsija@hotmail.com

Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku! https://www.facebook.com/itkomsija

Pratite IT KOMŠIJU na tviteru! https://twitter.com/itkomsija

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.Komentari: